Kemencetípusok

A víztartályos kemencével való fűtésről.

A víztartályos kemencével való fűtésről                         Olyan samott tűzteres, víztartályos kemencéket és kemencekályhákat építünk, amit direktben lehet a központi fűtésre kötni.  A rendszerbe épített hőcserélőn keresztül meglévő gázkazán párhuzamosan működhet úgy, hogy napkollektort is építhetünk a rendszerhez. Kemence típusoktól függően a tűztér mérete változik, de nagyméretű tüzelőanyag elégetésére alkalmas. A nagy samott tűzterű meleg vizes fűtési rendszereknél elégnek a nehezen égő alkotóelemek is.                                                                                                                                           

Téglakályha

A téglakályha hasonlóan,  mint a  kemencék természetes helyi alapanyagokból épül. A látszó tégla felülettel sok különböző formát építhetünk A lapjára rakott samott-téglából, épített nagy tűztér lehetővé, teszi a fa magas hőfokon való égését így a füstgázok tökéletese elégnek a tűztérben és a vastag falak sok hőt, tudnak tárolni. A tűztérajtót a kémény mérete határozza meg, ami lehet zárt vagy hőállóüveges. Beépíthetünk sütődobozt, amiben sütni, főzni lehet. Megépíthetjük víztartállyal és a meglévő fűtésrendszerre, köthetjük a téglakályhát is úgy, mint más vízteres fűtőberendezést. Fűtő felületet növelhetjük különböző párkányrészek, díszítésekkel, emblémás és címeres téglák beépítésével.  A szárazfával felfűtőt téglakályha gazdaságosan működik a sütő főző

Takaréktűzhely

A takaréktűzhely konyhákba épül sütő – főző  funkciókkal. Sokan az udvari kemence mellé is építtetik, hogy nyáron ne keljen a konyhában fűteni.

Udvari kemence

  Az udvari kemence kenyér és más ételek sütésére – főzésére  épül. Általában elől kéményes, de épülhet hátsó kéménnyel is. Grillező és bográcstartó, valamint előkészítő asztal hozzáépítésével is kombinálható. A tapasztott kemencét tetővel kell védeni az esőtől.

Kandalló

A kandallót érdemes zárt tűzteresre építeni a jó hatásfok miatt. A nagy üveg ajtóval jól látható és élvezhető a tűz. Főleg kézi vetésű téglából épül, ami tapasztható vagy burkolható.

Hordozható kemence

  A kemencék méretei:   Külső méret :115cm Tűztér mérete 92x86cm A kemence magassága: 2db 117cm 1db104cm   A kemencék samottból épültek kívülről pelyvás sárral tapasztva és oltott mésszel meszelve ezért esőtől védeni kel. . A tűztere sós sárral tapasztva.   Mivel a kemencék samottból épültek ezért kevés fával folyamatosan gazdaságosan működnek. Ezek a kemencék tésztaféleségeken kívül húsok  sütésére is alkalmasak.Főzhetünk egytálételeket öntött vasfazékban vagy kerámia edényben. A tűz hátul ég elöl öt- hat 30 cm-es kenyérlángos vagy egy 40x70x5cm-es fekete lemezből készült tepsiben rétes,hús sülhet. Karbantartásuk egyszerű és bárki elvégezheti.      A három kemencével több tízezres rendezvényeken lehet folyamatosan sütni.  

A kemence és a kemencekályha felfűtés

  A samott tűztérben magas hőmérsékletet lehet elérni. Minél magasabb hőmérsékleten izzik a fa annál tökéletesebb az égés és annál hatékonyabb a fűtés. Magas hőfokot úgy érhetjük el, ha nagy huzattal fűtünk. Két darab fa füstöltetése nem hatékony, ezzel a módszerrel nem lehet spórolni. Ha tehát jól felfűtjük a kemencét, kályhát és a magas hőmérsékleten izzó parázsra rárakunk három, négy kugli fát és elzárjuk a huzatot így hőn tartható a rendszerünk.     Ökológiai Intézet - A fa és tüzelése www.youtube.com

Kemencekályha

A kemencekályha nemcsak formailag, de szerkezetileg is más, mint a hagyományos kemencék. Mivel nagy hőhatásnak van kitéve, ezért samott tűztérrel épül a külső köpenyfal pelyvás sárral tapasztva. Építhetjük víztartállyal és külön sütővel. .

Hagyományos kemence

A hagyományos kemencék főleg kéményen keresztül vannak fűtve. Ezekben nincs füstjárat. A kemence fala épülhet cserépből vagy régi kézi vetésű téglából, a belsejük samott helyett sós sárral van kikenve.

Kemence használata

  Kemencéket lassú tűzzel, fokozatosan fűtjük fel, így elkerülhetjük a hirtelen hőtágulást, és az ezzel járó nagy felületi repedéseket. A kemencében való sütés-főzés akkor sikerül, ha a megfelelő hőfokot eléri a kemence, és már parázs van, így nem ég meg az étel, szemben ha lánggal ég a tűz. Az, hogy a kemence mikor éri el a megfelelő hőfokot, azt mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia, mert az kemencénként változó.

Sütés főzés a kemencében

   Kemencében készült   ételek            A kemencében bármit süthetünk, főzhetünk öntöttvas és agyag edényben.  Mivel ezeknek  az edényeknek a fala vastag, így  lassan párolódik bennük az étel.  Ahogy a zöldségek, úgy a különböző húsok és tésztafélék is finomabbak lesznek a kemencében. Ha egy adag fasírozottat megfelez és pár darabot a kemencében süt meg, pár darabot pedig a szokásos módon, így megtapasztalhatja a különbséget. Egy karika kolbásszal és hurkával szintén kipróbálható. Mi a rántott húst is tepsiben kemencében sütjük zsiradék nélkül.   Egy csülköt megsózunk, mellé karikára vágott krumplit, hagymát rakunk egy vaslábasba és a kemencében 45 – 50 perc alatt el is készül. 45 – 50  perc elég

A fahamu hasznosítása a ház körül

    A fahamu hasznosítása a ház körül.   Az üveges tűztérajtók tisztítása:   Nedvesítsünk be egy darab papírtörlőt, szivacsot és mártogassuk a fehér, finom hamuba.   A hamus papírral töröljük át a kormos üveget, majd egy tiszta papírral töröljük le, így tökéletesen tiszta lesz   A hamulúg elkészítése natúr fa szerkezetek kezelésére:    1: 3 arányba fahamut és a vizet egy órát főzzük, majd leszűrjük.   A natúr fa részeket ezzel a forró lúggal kell le mosni.   Ezt színezhetjük citrom héjával sárgára, hagyma héjával, barnára.                                                                                                                               A mosáshoz használható hamu-lúg:   1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk,    Egy nap alatt a hamu leülepszik, szűrés után használható.   Adagolás a mosáshoz: 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, kevés környezetbarát mosószerekkel vegyesen.        Hamu a kertben:                                                                  Kertünkben

Gallyhulladék begyűjtése

          Sok önkormányzatnak problémát okoz a főleg tavasszal összegyűjtött faágak, nyesedékek tárolása kezelése.. Ezeket egy bizonyos helyre szállítják, ahová később az emberek illegális kommunális szemétet is leraknak, ami a probléma okozója.  A területeket több napon keresztül tisztítják a kommunális szeméttől, aminek komoly költségei vannak. Mivel több év kell az ágak lebomlásához a probléma folyamatosan, fennáll. A szőlészetekben szintén sok vesző termelődik metszés után, amit általában helyben szabad ég alatt elégetnek.   Ma már van olyan borászat, ahol vásároltak kévekötő gépet és a panzióban a kazánokat így fűtik. Országszerte egyre több iskola csak úgy tud működni, hogy megtartották a régi kazánt, és most fával fűtenek.   Ezeket a lehetőségeket ma kényelmi szempontból nem használják fűtésre, mert

Kémény

Új kémények építése Kandalló utólagos kialakításánál előfordulhat, hogy kéményt (égéstermék elvezetőt) akarunk utólagosan építeni. Ekkor a kész tervek birtokában engedélyt kell kérnünk a helyileg illetékes kéményseprő vállalattól, majd az építési hatóságtól. A kéményseprők először a tervet engedélyezik, majd átveszik az elkészült kéményt. Az erről kiadott iratokat mellékelni kell az építésügyi hatósági tervdokumentációhoz. Ha egy társasházban akarunk kéményt építeni, akkor szükséges a tulajdonostársak hozzájárulása is. Egyszerűsített építési engedély kell kémény építéséhez vagy létesítéséhez, ha emiatt az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy elemeit is meg kell változtatni (általában épített kémények esetén). Viszont csak bejelentési kötelezettségünk van, ha szerelt, új kéményt építünk. A megépítés lehetősége függ az

Elérhetőségeink



E-mail: info@valyogveto.hu

Legfrissebb képeink

image image image image image image Galéria megnyitása...